e-obuka „Sprovođenje Zakona o opštem upravnom postupku u lokalnoj samoupravi“

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) organizuje e-obuku „Sprovođenje Zakona o opštem upravnom postupku u lokalnoj samoupravi“ u svojstvu partnera na Projektu „Jačanje kapaciteta zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za sprovođenje Zakona o opštem upravnom postupku kroz elektronsku obuku“, koji finansijski podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).“
E-obuka je namenjena zaposlenima u gradovima i opštinama Srbije koji u svom redovnom poslu sprovode novi Zakon o opštem upravnom postupku. Obuka počinje u ponedeljak, 22. maja, i trajeće do petka, 14. jula 2017. godine.
Ova osmonedeljna internet obuka će objasniti uz brojne primere i informacije kroz 14 lekcija novi Zakon o opštem upravnom postupku:

 1. Pojam i vrste upravnog postupka i osnovna načela,
 2. Upravna stvar i prigovor,
 3. Garantni akt i upravni ugovor,
 4. Nadležnost organa,
 5. Stranka u postupku,
 6. Opštenje i obaveštavanje,
 7. Ostala osnovna pravila postupka,
 8. Pokretanje postupka i zahtevi stranaka,
 9. Tok postupka do donošenja rešenja (1),
 10. Tok postupka do donošenja rešenja (2),
 11. Okončanje prvostepenog postupka za izdavanje,
 12. Žalba,
 13. Posebni načini uklanjanja i menjanja rešenja, i
 14. Izvršenje.

Svaka lekcija se sastoji iz nastavnog materijala (teksta) i testa. Svaki test se sastoji od 10 pitanja sa ponuđenim odgovorima. Test se može raditi samo jedan put i to u vremenski ograničenom periodu od 15 minuta.
U okviru e-obuke nalazе se forumi u okviru kojih učesnici mogu:

 1. postavljati pitanja stručnjacima i saradnicima SKGO; kao i
 2. međusobno diskutovati sa drugim učesnicima e-obuke – kolegama i koleginicama odbornicima – o svojim iskustvima, problemima, najboljim praksama u lokalnim samoupravama i drugim temama koji su im važni. Ovim putem, osim učenja i razmene stručnih mišljenja, učesnici će imati mogućnost i da se neformalno druže i komuniciraju.